Door één kopje koffie minder per dag te kopen, kun je een vermogen van een paar ton opbouwen. Het lijkt vergezocht, maar financieel adviseur David Bach liet in zijn boek The Automatic Millionaire echter zien dat kleine besparingen echt zoden aan de dijk zetten.

Juist door af en toe kleine uitgaven te laten liggen zorg je er voor dat je onbewust vermogen opbouwt. “Slapend rijk worden”, dus, voor de prijs van een mok koffie bij de Starbucks of een andere hippe zaak.

Elke week euro’s besparen zorgt er niet direct voor dat je na een jaar een flink bedrag hebt opgebouwd. Maar de kracht van de Bach’s “Latte factor” zit hem in de rente. Wanneer we voor onszelf berekenen hoeveel we nu zouden besparen als we een kleine uitgave niet doen vergeten we doorgaans dat we ook rendement laten liggen, zo is de redenatie.

Vermogen opbouwen: bereken je “Latte Factor”

Door niet alleen je dagelijkse besparingen op te tellen, maar ook eens goed te bekijken welk rendement we zouden behalen krijg je pas echt een indruk van het vermogen dat je had kunnen opbouwen.

Hoeveel dat nu precies is?

Business Insider maakte een rekentool gebaseerd op de methode van David Bach zelf. Welk bedrag zou je per dag, week of maand kunnen missen? En hoeveel vermogen heb je dan opgebouwd na veertig jaar? Onze tool rekent het zo voor je uit.

De onzekere factor is hier de schatting die je maakt over het jaarlijkse rendement. Als je voor de lange termijn in aandelen belegt, kan dat gemiddeld bijvoorbeeld rond de 5 procent per jaar liggen. Maar op korte termijn kan het jaarlijkse rendement flink uiteen lopen.

Vermogensbeheerders verwachten de komende jaren bijvoorbeeld rendementen tussen de 3 en 9 procent, afhankelijk van het risico dat je neemt met beleggen. Dat kan dus flink verschillen. Verstandig is dus om niet te rekenen met een te hoog rendement. Ook met een conservatieve inschatting loopt je bij elkaar gespaarde vermogen al snel op.